DIY Sarahs Dockskåp

DOCKSKÅPET DEL 5 – KÖK.

12 augusti, 2015

sarahmacfie_dollhouse28

Kommer ni ihåg hur dockskåpet såg ut när jag började renoveringen i våras? Det var väldigt nedgånget. Såhär såg rummet ut där jag ville ha ett kök! OBS. Ursäkta en del dåliga och mörka bilder. Eftersom jag alltid jobbar med detta på sena kvällar finns det inte så mycket ljus att tillgå. Anyhow! Nu kör vi.

sarahmacfie_dollhouse2

Efter slipning och skrapning av alla rum och utvändig målning (här kan du läsa inlägget om det) såg det ut såhär. 

sarahmacfie_dollhouse26
sarahmacfie_dollhouse27

Det skulle bli plankgolv i köket och det gjorde jag av trästickor som jag köpt från Biltema. De är perfekta i storlek till mitt dockhus, både till golv, panel och olika små möbelbyggen! De kostade 59:90kr för en påse på 5kg. Årets mest värda grej så jag köpte såklart 10kg!

sarahmacfie_dollhouse3

När golvet sågats till, pusslats ihop och limmats var det dags för bröstpanel på väggarna i köket.

sarahmacfie_dollhouse4
sarahmacfie_dollhouse5

Tapeten är förresten ett scrapbookingpapper jag hittat i en pysselaffär här i stan. Tänkte att jag behövde få in en liten färgklick någonstans!

sarahmacfie_dollhouse6

sarahmacfie_dollhouse8
sarahmacfie_dollhouse7

Eftersom det inte är så lätt att kapa panelen helt rakt så började jag med att limma upp den överliggande brädan först med hjälp av ett vattenpass. Sedan satte jag upp panelen under den med den fabrikssågade kortändan uppåt. På så sätt blir panelen rak och snygg och den sneda kortändan göms sedan bakom golvlisten. Käckt!

sarahmacfie_dollhouse9

Den överliggande listen målade jag innan den limmades upp för att jag inte skulle råka kladda ner tapeten med färg när det var dags att börja måla.

sarahmacfie_dollhouse11

sarahmacfie_dollhouse10
sarahmacfie_dollhouse12

Foder till fönster och dörrar sågade jag till för hand med hjälp av mallar jag gjort i papper. Hela dockhuset är snett så jag har fått göra unika mallar för alla fönster och dörrar. Ändå passar de inte alltid exakt. Men det är väl lite så det ska vara när man bygger det själv :)

sarahmacfie_dollhouse13

Och såhär blev det tillslut! Det är inte helt färdigt ännu. Det saknas taklister och jag kanske ska sätta upp en hylla ovanför spisen och en liten handdukshängare någonstans… Och en trasmatta tänkte jag väva. Eller fynda någonstans.

sarahmacfie_dollhouse14

sarahmacfie_dollhouse15

sarahmacfie_dollhouse17
sarahmacfie_dollhouse16

Kylskåpet i Smeg-stuk och mini-maten kommer från Maileg.

sarahmacfie_dollhouse20

Blev väldigt nöjd med golvet, listerna och den lilla tröskeln. Det tog ett tag att pilla med det, men det var det värt.

sarahmacfie_dollhouse18

sarahmacfie_dollhouse19

sarahmacfie_dollhouse22

Som sagt, några småsaker att fixa med innan det är helt färdigt men ni kan ju se helheten i alla fall :)

sarahmacfie_dollhouse23

Spisen har jag pysslar ihop av en plåtlåda och några möbeltassar och kaffekannan, stekpannan och skålen är loppisfynd.

Om du gillade detta så hittar du fler inlägg om dockskåpet här!
Bygg egna dockskåpsmöbler – Spis.
Smygkik in i dockskåpet.
Dockskåpet del 4 – Färg.

Dockskåpet del 3 – Grund.
Dockskåpet del 2 – Sockel.

Dockskåpet del 1 – Skåpet.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Alicia 21 oktober, 2015 at 10:06

  Men lägg aav! Jag blir helt tårögt lycklig av detta! Drömmer så himla mycket om att jobba med ett litet miniatyrhus – allra helst ett muminhus – och jag sparar små grejer som skulle kunna bli en skål eller kaffekopp eller en växt med lite lim och färg. Detta inlägg gör mig så varm inombords och jag vill bara ta ledigt från jobbet i ett halvår och snickra pyttesmå möbler och lägga mikroskopiskt golv! Har du läst Tove Janssons novell ”Hemulen som älskade tystnad”? Jag tror det är den som står för min dröm om att bygga ett dockskåp.

  • Reply Sarah 21 oktober, 2015 at 15:39

   Visst blir man lite bubblig och glad när man ser små miniatyrrum?! :D Du måste bygga ett muminhus! Jag skulle tokfölja det bygget! Jag har inte läst den boken men ska definitivt kolla upp det nu! :) Jag har alldeles för mycket småsaker till mitt dockskåp som är potentiella ”kan bli något bra”. Får styra upp i den lådan sen när jag kommit längre med renoveringen. Nu blev jag inspirerad när du skrev så jag kanske fortsätter ikväll! :D kram

 • Reply Hannu Töyrylä 14 september, 2015 at 09:29

  Jättefint! Synd bara att Biltemas trästickor inte längre säljs. Produktens artikelnummer är borttagen från webbsidan både i Sverige och Finland sedan några veckor tillbaka. Jag hann dock köpa 5 kg innan de försvann.

  • Reply Sarah 19 september, 2015 at 07:04

   Åh nej, är det sant? :o Tur vi hann bygga upp ett litet lager båda två. Kanske skulle börja importera trästickor i olika storlekar ;) finns ju många som behöver har det visst sig. Hoppas du får en fin lördag!

 • Reply Sandra 19 augusti, 2015 at 05:58

  Haha jag orkar inte att du sitter och snickrar bröspanel till ett dockhus, vilket genialiskt projekt! Det blir så himla, himla fint. Så rolig grej!

 • Reply Sofia 12 augusti, 2015 at 18:11

  Du är verkligen så duktig :) tänk vad dina barn kommer bli lyckliga kram sofia

 • Kommentera