Husbygget

11 SNABBA TIPS TILL DIG SOM SKA BYGGA HUS.

19 oktober, 2018

Här kommer 11 snabba tips till dig som ska bygga hus och vill rita det själv!

1. Inspiration
Leta och spara inspiration på sånt du tycker om från tex Pinterest och Instagram! Hustyper, fasad, innertak, golv, väggar, planlösningar, vitvaror, smarta idéer osv. Även om det känns avlägset med val av tapeter, färger och inredning i ett såhär tidigt stadie så kan det vara bra att skapa sig en uppfattning om helheten redan från början. Det hjälper till att sätta en känsla och en enhetlig stil till hela huset. Gör en enkel moodboard och håll dig till den stil och färgskala du gillar så kommer allt bli enhetligt! Sök även på tex ”smarta funktioner i hus” om det är något som intresserar dig. Vissa idéer kan vara avgörande att få med i ett tidigt skede av planeringen. Tex ett tvättnedkast.

2. Vilka behov finns?
Tänk efter vad som är viktigt för dig/er som ska bo där. Umgås ni mest i köket? I tvrummet? Nu har du chans att anpassa ytorna efter hur ni lever. Skriv ner allting på en lista och utgå ifrån den när ni ritar. Det kan tex vara ”Groventré med plats för barnens alla ytterkläder” eller ”Vardagsrum i rätt väderstreck så solen inte lyser rakt in genom fönstret”, ”Stora utrymmen med plats för många gäster” eller ”Extra utrymme i köket till sortering av förpackningar”. En sån ”Önskelista” är superbra att utgå ifrån så man inte glömmer någonting som känns viktigt. Den är även bra att ha när planen är färdig. Då kan man gå tillbaka och se så man fått med allt.

3. Visualisera vardagen
Försök se framför dig att du kommer hem från jobbet, går in genom ytterdörren. Vad gör du sen? Finns det någonstans att lägga nycklarna? Var hänger du jackan? Blir gångvägen naturlig när du tar sig från hallen till kylen för att göra en eftermiddagsmacka? Gå igenom din dag, vad du brukar göra och se till så planlösningen tänker likadant som du. Hur länge ska ni bo i huset? Om ni är två personer idag, hur ser det ut om 5, 10, 15 år? Kommer ni bo 2, 4, 6 personer i huset då? Om några år kanske ni behöver fyra rum på övervåningen istället för tre? Se till att planera långsiktigt om det är er plan med huset.

4. Rita huset online
Det finns massa enkla onlineprogram man kan använda sig av för att rita sitt drömhus. Mitt tips är att välja ett program där du kan se din ritning i 3D! Då kan du ”gå runt” i huset och få en mycket bättre bild av hur allting kommer bli. Oftast behöver man köpa en licens för att få tillgång till 3D-funktionen men det är väl investerade pengar. Köp! Vi ritade vår planlösning i RoomSketcher och skickade sedan ritningarna till vår byggare som gjorde byggritningar av det.

5. Möblera i huvudet
Försök att visualisera hur ni vill möblera i huset. Tänk på att placera dörrar och fönster på så sätt att rummen blir lättmöblerade. Vill ni tex ha ett stort vitrinskåp i köket behöver ni redan nu se till att det finns plats för det någonstans. Det är lätt att det inte blir några tomma eller tillräckligt stora väggar över när man ritat klart allting. Ett rum med dörrar eller fönster på alla väggar kan bli svårt att få till rent inredningsmässigt sen.

6. Tänk en vända till
När du tror att du är färdig. Tänk en vända till. Vänd och vrid på allt fram och tillbaka! Vad händer om vi byter plats på badrummet och sovrummet? Behöver vi verkligen två stora badrum eller räcker det med ett stort och ett litet? Ska vi sätta duschen i groventrén istället för på gästtoaletten? Hur är det med förvaring? Man kan aldrig tänka en gång för mycket. Gå tillbaka till er ”Önskelista” – Har vi fått med allt som är viktigt för oss?

7. Lägg krutet på rätt ställen
Återigen. Vad är viktigt för dig? Funktion eller utseende? Ska ni lägga krutet på en fin bänkskiva till köket och köpa billiga skåp? Ska ni lägga dyrt golv i hallen och billigare på toaletten? I en groventré eller förråd kan man tex spara mycket pengar på att välja ett billigare alternativ. Man har ju tyvärr en budget som måste hållas och då gäller det att planera väl och hålla tillbaka på rätt ställen. Utgå ifrån vad som är viktigast för dig. Någonstans måste man alltid kompromissa. En badkarskran kan vara lätt att uppgradera efter några år, men man kanske inte lägger om klinkergolvet i badrummet – Satsa då på ett dyrare/finare/bättre golv och spara in lite på badkarskranen. Se till att krutet läggs på ”smartast” saker och se det långsiktigt.

8. Budget
Tyvärr måste man ju förhålla sig till en budget. Se till att ha en buffert! Någon sa att ca 300.000kr kan vara en bra summa för oförutsedda utgifter under ett nybygge, men det varierar ju såklart beroende på vilken budget man har från början. Det värsta som kan hända är att allt drar iväg, blir för dyrt och att man helt enkelt inte har råd att bo kvar när huset väl blir färdigt. OM det ens blir färdigt. Ta in offerter. Gör en budget. Dela upp den i mindre budgetar. Vet man med sig att man tycker detta är svårt, ta hjälp! Det är alltid bättre att betala någon som är kunnig på området än att hamna i ett läge där pengarna är slut. Allt blir dyrare än man tror. Ha med det i bakhuvudet. Ett bra tips vi fått från vår snickare var: ”När är folk ni känner tittar förbi kommer ni alltid få tips som ’Ska ni inte ha en badtunna här?’ eller ’Ska ni inte göra altanen lite större?’ osv. Det är lätt för dem att säga för det är ju inte de som ska betala i slutändan. Försök att inte dras med eller lockas för mycket av allt ni påverkas av utifrån. Sätt upp en plan och håll er till den.”

9. Ta hjälp
Var inte rädd att ta hjälp av någon som kan. Om man inte har råd med en arkitekt kanske man känner någon som man litar på när det gäller sånt här. Låt dem kika på er ritning och komma med feedback. Och ta bara åt dig av det som låter vettigt för DIG.

10. Vem ska bygga?
Och nu det viktigaste av allt: En bra byggare. Se till att ha en god relation med den som ska bygga huset. Leta hellre länge för att hitta rätt person än att skynda på det och ta första bästa. Hur länge har de varit i branschen? Har de byggt liknande hus tidigare? Prata med deras kunder. Har de varit nöjda? Bra referenser betyder allt här. Se till att ni och byggaren är på samma plan vad gäller tankar, idéer och budget. Visa upp inspirationsbilder, bilder på lister, foder, dörrar, ALLT så han/hon får en bild av det ni vill ha. När ni är färdiga med planritningen lämnar ni den till någon som kan räkna på konstruktionen och göra byggritningar av erat drömhus. Ibland går allt inte att lösa rent konstruktionsmässigt så se till att hålla en dialog med den/de som ska göra jobbet så ni inte lägger för mycket tid på en plan som kanske inte funkar i praktiken.

11. Var på plats!
Det går inte att få det som man vill om man inte finns på plats och kan ta de snabba besluten. Det är inte alltid det funkar med jobb osv men försök verkligen att vara ledig så mycket det går under byggets gång. Helt plötsligt står elektrikern där kl 07 och ska sätta upp eluttag och undrar var du ska ha dem. Då behöver man snabbt kunna infinna sig. Åk dit så fort du får möjlighet, se så det blir som du tänkt dig innan det är försent att göra om. Håll en dialog med hantverkarna så ni är på samma spår och de vet hur ni vill ha det!

Lite snabb info om vårat bygge
Vårat hus är ett lösvirkeshus som vi ritat själva. Eftersom vi inte har haft kunskap om byggprocesser har vi haft en erfaren snickare på helentreprenad. Han har hjälpt oss med bygglovsansökningar, skött all planering och kontakt med rörmokare, elektriker osv. GULD värt för oss som inte har gjort något av detta tidigare. Vi har hjälpt till med så mycket vi kunnat själva. Att städa efter hantverkarna varje dag har sparat oss mycket pengar då de kunnat fokusera på att bygga istället för att städa när de varit här. Vi har målat en del mindre ytor själva men tagit in målare på den stora helheten. Annars hade vi aldrig hunnit färdigt i tid. Även om man KAN göra vissa saker själv kan det ändå vara smart att leja ut det. Utsidan av huset målade vi själva efter att vi flyttat in.

Hoppas du känner att du fått något bra tips och lite hjälp på vägen! Detta är alltså mina erfarenheter av att ha planerat och ritat vårat hus. Det finns såklart tusen vägar att gå och du ska göra det som känns/funkar bäst för dig!

Kram Sarah

You Might Also Like

No Comments

Kommentera