Jorden Runt #162dayslater

FIJI, DEL 1

29 april, 2016

DAY 72 – Onsdag 16 mars

Idag flyger vi till Fiji! Klockan ringde 04 och då hade vi sovit mindre än 3h på soffan utanför hostlet.

Jag hittade sushi på flygplatsen när vi mellanlandade i Brisbane. Har längtat efter det sjukt mycket!

Tydligen hade jag inget biljettnummer när vi skulle checka in. De sa att jag hade en bokad biljett och ett säte på planet. Men inget biljettnummer. Vad är skillnaden? Jag fick inte åka med. Gick inte ringa Kilroy som bokat biljetten heller för det är mitt i natten hemma. Efter 45 minuter i samtal löste de det äntligen åt oss och vi fick skynda oss till gaten.

När man ser korallreven så här tydligt från flyget och bara vill landa så man kan hoppa i ♡ Flyget tog 2,5h till Fijis huvudstad Nadi (uttalas tydligen Nandi). För tre veckor sedan drabbades ju Fiji av den kraftigaste cyklonen som någonsin uppmätts på södra halvklotet. Värst utsatta blev de norra öarna som också drabbades av  flera trunamis. Öarna vi ska till ska dock ha klart sig ganska bra. Vi får se om vi kan hjälpa till på något sätt under tiden vi är här.

Vi bor på Smugglers Cove ikväll. Man måste tydligen alltid spendera en natt på fastlandet (största ön) i det paketet vi bokat. I morgon ska vi äntligen få åka ut till öarna!

• • • • • •

DAY 73 – Torsdag 17 mars

Idag blev vi hämtade av en buss och körda till hamnen runt 07. Jag va SÅ trött.


Färjan är en ”hop-on-hop-off” och stannar vid alla öar för att släppa av och på folk. Den första ön vi stannade vid va så liten att man kunde gå runt den på 5 minuter.

Här är våran första ö Bounty! De sjöng och spelade gitarr för oss på stranden när vi kom fram. Alla är väldigt vänliga här. Det finns vanligtvis bara en resort på varje ö eftersom många är så små. Fiji består av totalt 333 öar och många av dem är helt öde.

Efter att vi checkat in va det första som hände att vi mötte två tjejer som va sönderbitna av begbugs. De hade stora röda bett över hela kroppen… De sov i sovsalen och vi höll alla våra tummar för att vi inte skulle ha några i vårat rum. Det är alla backpackers som ovetandes tar hit dem via ryggsäckarna och det är ett stort problem för de som driver hotellen på öarna. De är extremt svårt att bli av med…

Vi lämnade ryggsäckarna på varsin stol i rummet, långt från sängen, och tittade runt lite.


De har en damm där de föder upp sköldpaddor här. Endast 1% av alla sköldpaddor som kläcks i världen når vuxen ålder. De äts ofta av fåglar eller andra rovdjur. Just Hawksbills lägger sina ägg extra långt upp på land, ibland i djungeln, och många av ungarna hittar aldrig till havet. Här hjälper de dem genom att fånga in dem på stranden när de precis har kläckts och håller dem säkra här tills de är ca 1-2 år gamla. Då är de bara runt 20cm stora men har betydligt större chans att överleva i det vilda.


Denna omgången sötnosar är bara 7 dagar gamla och typ 6 cm stora ♡

Vi åkte med ut på fishfeeding. Det innebar att vi fick mata fiskarna med gammalt bröd. Som när man matar fåglarna hemma. Borde på något sätt inte ingå i deras kostcirkel…

Vattnet är kristallklart.

Det är verkligen så där vita stränder och turkost hav som man ser när man googlar.

Finaste vattnet vi badat i hittills.

Har ligger han och är nöjdare än nöjd.

Vi snorklade massa! På eftermiddagen tog vi en promenad runt ön.

På andra sidan ön såg vi hur stim av småfiskar hoppade upp ur vattnet mot stranden. Jagade av nåt.

Det va små Black tip reef sharks! När vi stod där i grunt vatten simmade de i princip runt våra fötter! Ser ni den?

Sedan va det dags att gå till frisösen. Klippte mig själv. Litar inte på någon annan. Men framförallt finns det inga frisörsalonger på öarna. Hörde även att det bara finns en bankomat på Fiji och att den ligger på huvudön. Vi tog ut massa kontanter innan vi åkte från Australien.

Volleyboll är typ Fijis nationalsport (om man inte räknar rugby). Alla spelar här! Idag va det Archie och alla locals. Dom är stört bra!

Klockan har gått varm.


Efter middagen spelade vi pingis och biljard och lekte lekar med både gäster och personalen. Totalt är vi ca 40 personer på hela ön och vi älskar redan Fiji.

• • • • • •

DAY 74 – Fredag 18 mars

God morgon! Tummen upp för noll bedbugs hos oss!

Idag ska vi ut med en segelbåt!

Båten heter Seaspray och idag ingår all mat och alkohol! Wiho.

Drömöar och sammetshav.

De här två australiensiska damerna utnyttjade gratisdrinkarna mer än oss. Haha. De är båda ensamstående och bästa vänner så de reser mycket tillsammans. Gulliga! De hade varit på den här turen en gång innan och tipsade oss ungdomar om att sno med oss vattenflaskor när vi lämnar båten. På alla hotellen ingår allt förutom dricksvatten och det är dyrt!

Archie och Danny från Bath, England.

Och våra gullfransar från Stockholm, Maja och Agnes.

Vi hoppade i från båten och snorklade. Sedan simmade vi i land på ön där de spelade in Castaway med Tom Hanks. Paradis!

Om ni sett filmen kanske ni känner igen denna klippan?

Denna ön är helt öde. Älskar den tanken. Så länge jag inte blir lämnad här kanske…

God jul.

Sedan åkte vi över till en av de närliggande öarna där det inte finns några hotell eller resorts. Här bor bara lokalbefolkning.

 

Här fick vi delta i en Cavaceremoni. Cava är Fijis nationaldryck. Det kommer från en speciell rot som de behandlar och maler till ett pulver. Sedan hälls det i en påse/tygstycke och doppas i kallt vatten i en speciell Cavaskål. Förenklad förklaring. Detta va en ”turistversion” som inte ger några ”effekter”. Alla locals dricker dock den riktiga varan och många är beroende. Ruset blir inte alls samma som av alkohol och det är en väldigt lugn ceremoni som de ofta gör sent på kvällen. Det är lite komplicerat att komma ihåg i vilken ordning man ska göra saker. Klappa, dricka, klappa, säga ”Bula”.

Smakade (och såg ut) som brunt, smutsigt vatten. Efteråt blev man helt sträv i munnen. Inte gott. Förlåt.

Spåren från stormen syns mest på palmerna som är knäckta. Dessa öarna klarade sig lindrigt undan.

Det va sjukt varmt när vi kom tillbaka till båten så alla badade igen!


Tjolaaaahopp!

Slapp dag.

Hemlis: Våra ryggsäckar är fyllda med vattenflaskor… Och vin. Och champagne. Ops.

Hejdå båten!

Vi tog färjan tillbaka. De här tre åkte tillbaka till sin lilla ö och vi åkte tillbaka till Bounty. Synd att champagnen och vinet inte skulle till våran ö…

Archie äter tomatsoppa, hör och häpna.

Sedan hade de show med sång och dans för oss på kvällen! Älskar deras musik ♡ Alla är grymma på att sjunga med.

You Might Also Like

No Comments

Kommentera