Jorden Runt #162dayslater

MALAYSIA – BORNEO, DEL 1

4 mars, 2016

DAY 34 – Söndag 7 februari

Idag har vi haft en ledig dag i Kuala Lumpur i väntan på flyget till Borneo ikväll. Vårat hotell låg precis intill China Town som enligt folk ska vara ett trevligt område. Vi tog en snabb kik in men tyckte det va för mycket försäljare av billiga kopior på saker vi inte behövde ha. Det enda vi såg av stan i övrigt va väggarna i tunnelbanan och insidan av ett shoppingcenter där jag köpte en bikini.

Sedan fikade vi en banan i ett hörn av stationen.

Här kostar en tunnelbanebiljett 2kr per person och man får en liten peng att åka med.

Vi är som sagt inga stora storstadsfans och brydde oss inte om att åka och kolla på Petronas Twin Towers. Här fick vi en glimt av dom i fjärran. Det räckte fint för oss.

Flyget till Kota Kinabalu gick 22.10 och jag fördrev tiden med att skriva dagbok, dricka kaffe och äta belgisk choklad. En favoritsyssla kan man säga.

Vi landade i KK klockan ett på natten och sov här tills vårat nästa plan skulle gå 07.10. Och VEM bestämmer generell medeltemperatur på flygplatser förresten?! Den är ju orimlig.

Ingen vacker syn. Förlåt alla förbipasserande. Och ja, jag har byggt en liten sovskärm här ja.

• • • • • •

DAY 35 – Måndag 8 februari

Tidigt i morses flög vi från KK till Sandakan där vi bytte plan igen. (Archie som bokat denna gången. Då blev det inte så noga med att kolla om det va några byten och sånt… ♡ Det blev det billigaste liksom).

Inrikesflyget från Sandakan gjorde mig typ deprimerad. När vi kikar ut genom fönstret och hoppas på regnskog möts vi istället av palmolja palmolja palmolja. Så långt ögat når är regnskogen skövlad för att ge plats åt palmoljeodlingar. Det finns många diskussioner kring palmoljan och jag antar ni förstår vilken sida vi står på… Det är hemskt.

Äntligen på fast mark och närmare slutdestination.

Vi tog en taxi i 1,5h och sen åt vi lunch (black pepper chicken) i Semporna medan vi väntade på vår båt.

Många hus/hotell är på pelare ovanför vattnet här.

Båtresan ut till Mabul, där vi ska bo och dyka den närmaste veckan, tog ungefär en timma. När vi kom fram till ön va alla genomblöta, inlusive bebis.

Vi checkade in på rummet och gick direkt upp till restaurangen. Efter typ 2,5 resdagar va vi värda en alldeles för dyr Corona.

Och tre glassar.

Vi spanade in omgivningarna lite innan det blev mörkt. Är lika med: gå på en rak väg från rummet ut på bryggan och titta ner i havet.

Alla måltider ingår så på kvällen gick vi tillbaka och åt god middag. Väldigt trevligt att de har ett stort hus där alla kan hänga, äta, dricka öl och spela kort typ.

Ikväll orkade vi dock inte vara ett dugg sociala så vi spelade Chicago ensamma utanför vårt rum innan vi somnade orimligt tidigt.

• • • • • •

DAY 35 – Tisdag 9 februari

Första dykdagen på Mabul! Vi laddade med massa frukost.

Så här fin är vår allé ner till havet.


Första dyket blev Lobster Wall. Jag hade problem med min buoyancy (världens jobbigaste ord att stava) hela dyket. Det va ganska strömt, jag hade dubbla våtdräkter (fryser som en liten nakenkatt annars), för få vikter och lyckades antagligen inte få ut all luft ur min BC. Detta gjorde att jag steg uppåt hela tiden och eftersom jag redan hade börjat få smått panik där nere va det svårt att tänka helt logiskt. Är fruktansvärt att inte känna att man har full kontroll på sin utrustning under vattnet. Vår divemaster Michelle (21 år!) var väldigt proffsig och tog hand om mig efteråt när jag blev orolig för att jag gått upp för snabbt. Vid djupdyk är det ju extra viktigt att vara försiktig med det. Jag va säker på att jag skulle få alla typer av dykarsjuka som finns. Aldrig en riktigt go känsla att bli tröstad som ett barn av någon som är 5 år yngre och typ världsvan. Haha! Men vi ska väl hamna i alla möjliga och obekväma situationer här i livet ändå. Eller vad säger ni?

Vi tog en fika efter första dyket så nu mår jag bra igen! Haha. Vi konstaterade att jag nog hade hunnit med ett safetystop ändå och att det inte skulle va någon fara. Andra dyket blev på Pang Lima. Det va ett bra dyk :)

Efter lunchen vilade vi oss en liten stund i våran hängmatta innan det va dags för dagens tredje och sista dyk.


Paradise! Inte konstigt att de döpt denna dykplatsen till paradiset.

Det finns tre vrak på denna platsen och vi såg intressanta saker åt vilket håll vi än tittade.


Och massor av fina fiskar! Detta va nog vårat bästa dyk hittills.

På kvällen hängde vi uppe i ”baren” och läste, skrev och kollade igenom alla bilder och filmer vi tagit under dagen. Man blir helt mosig och matt efter dyken så det finns inte riktigt ork till att göra något mer ansträngande än det här. Men det kan vi leva med :)

You Might Also Like

No Comments

Kommentera