Jorden Runt #162dayslater

MALAYSIA – BORNEO, DEL 5

23 mars, 2016DAY 42 – Måndag 15 februari

Idag vaknade vi här i Semporna av att klockan ringde 06. Vi checkade ut från Sipadan Inn och åt Instant Noodles samtidigt som vi gick till bussen.


Gillar att titta upp och se Archie framför mig med ryggsäcken. Känslan av att vara på väg någonstans och ha allt man behöver på ryggen.

Vi köpte varsin biljett för 45 MYR och hoppade på bussen till Sepilok.

Bussen tog 5h och på vägen stannade vi till vid vägkanten där kvinnorna lagade mat och sålde frukt.


Vi köpte bara en klase minibananer eftersom motorvägs-rökt kyckling kändes sådär.

Väl framme fick vi hoppa av mitt på en dammig landsväg bredvid en död palmmård. Vår nyfunna sydafrikanska vän Philly skrev till oss igår att hon bodde på Sepilok Forest Edge Resort så vi tänkte att vi åker dit vi också. Det tar så lång tid att reka hostel och hotell (plus att det kräver wifi) så vi går mest på rekommendationer nu. Vid vägkanten hittade vi rätt ställe på en skylt med en pil och avståndet 2,5km. Archie va ”sparsam” och tyckte att taxi va onödigt. Detta klarar vi ju lätt som en plätt Sarah! Säger han glatt och börjar traska längs vägen. Aaah. Tänker jag, himlar med ögonen och börjar släpa fötterna efter mig.


Och det va INTE 2,5km! Efter en EVIGHET i tryckande värme kom vi äntligen fram till hotellet precis i kanten av regnskogen. Innan det hade flera bilar stannar och kollat så vi va okej. Uppenbarligen brukar folk inte välja att gå den här vägen… Bara Archie. På vägen såg vi en 30 cm lång tusenfoting med röda ben, myggor och flera varaner. Tur att det fanns något att kolla på för jag blev såklart hangry redan efter 500m…


Vi mötte Philly på hotellet och åt lunch. Hon visste inte innan om vi skulle komma eller inte eftersom vi inte hunnit svara henne på morgonen. Surprise! Direkt efter lunchen gick jag och Archie till ett orangutangreservat 10 min från hotellet.


Det finns inga stängsel i reservatet så när aporna släpps ut från rehabiliteringen kan de fritt fortsätta ut i regnskogen om de vill. De omhändertagna aporna har t.ex använts som sällskapsdjur eller blivit av med sin mamma och behöver lära sig anpassa sig till ett liv i det vilda.


Vi promenerade tillbaka till hotellet och spenderade eftermiddagen med att skriva dagbok, spela mobilspel och titta ut över regnskogen. Mest bara lyssna på regnskogen faktiskt.

Jag lärde Archie spela Kalaha. Än så länge vinner jag varje gång…

Sedan täckte vi oss med myggmedel och åt vi middag och hängde med Philly.


Här har ni vår laddningsstation! Världens smartare uppfinning med en multi-usb-laddare. Speciellt när man reser. Och att ha med sig powerbanks som backup när kameran eller GoPron  får dåligt batteri i dåliga lägen är också guld!

I vårat rum kröp det myror över hela heltäckningsmattan och väggar och tak var mögliga. Kostade 80kr/pers och va lika billigt som att bo i sovsal. Vi är inte så petiga med rummen längre, så länge sängen är fräsch. Godnatt :)

• • • • • •
  

DAY 43 – Tisdag 16 februari

Idag har Philly bokat in oss på en tur till Kinebatangan river med en övernattning i regnskogen. Sjukt skönt när någon bara fixar saker. Vi blev upplockade 12.30 och bussresan tog 3h.

  

Sedan hamnade vi här! I ett trähus precis intill floden.

Vid 18 åkte vi på en guidad tur på floden. Vi såg näsapor! Det ser verkligen ut som en person-filur som sitter där uppe i trädet.

Han som bestämmer.

Har en hel massa bilder på de här två aporna som man kan göra sjukt roliga bildserier av.

Här är vi nöjda ihop med Philly och norska Irene!


Sedan blev vi ännu gladare när vi fick se två vilda orangutanger!

De tyckte vi va lite läskiga. Hade jag också tyckt.

Han är den snyggaste jag vet.


Har man tur kan man bl.a. även få se krokodiler och pygméelefanter längs med floden men vi var nöjda med apor och fåglar!

På kvällen gick vi en guidad promenad i regnskogen. Vi såg bland annat denna fina kungsfiskaren!

Och denna ”pinnen”.

Sedan somnade vi gott i våningssängarna. I natt är första gången på resan som vi sover i dorm/sovsal och denna råkade vara typ lyxig!

• • • • • •

DAY 44 – Onsdag 17 februari

Idag gick vi upp 05.25 för att åka på en tidig morgontur på floden. Vattnet va som en spegel.

Vi hoppades på krokodiler idag. Jag har aldrig sett någon förut.

Vi såg fler näsapor och hornbills och kungsfiskare.

Archie somnade såklart sista biten. Hihi.

Vi åt frukost i matsalen och sedan tog alla varsin dusch igen även om det inte behövdes. Duscharna va sjukt fräscha, hade ”rain-munstycke”, stark stråle och varmvatten! Heaven! Sedan checkade vi ut och tog en minibuss mot Kota Kinabalu. Den släppte av oss vid sidan av motorvägen där vi fick vänta tills vi såg en buss till KK som vi fick vinka på.

Även denna bussen släppte av oss vid sidan av vägen efter typ 3h så vi fick gå de sista 2km till Jungle Jack’s. Philly har fixat igen. I morgon ska vi tydligen bestiga Malaysias högsta berg Mount Kinabalu på 4095 m.ö.h. Hjälp.


Vi ska bo här före och efter klättringen! I några ommålade fartygskontainrar i djungeln. Phillys bror gjorde det för några år sedan och tipsade oss om att det va en häftig upplevelse.

Lite annan standard på detta rummet jämfört med förra. Här på 1400 m.ö.h drar molnen rakt igenom kontainern varje eftermiddag. Allt är fuktigt och det är typ 17 grader ute.

Men vi gillar det! ”Johnny” och jag.

Vi är ett gäng på ca 10 pers som ska vandra i morgon och Uncle Jack (som egentligen heter John bjöd ut oss på restaurang.


Sedan spelade vi kort i ”köket”. Ett rum med bara två plåtväggar och ett tak :)

You Might Also Like

No Comments

Kommentera