DIY Möbelrenovering

DIY – IKEAHACK SKÖTBORD SNIGLAR.

13 januari, 2018

DSC06097

Eftersom vi för tillfället bor två vuxna och en bebis i en etta på 48kvm behöver man ju tänka smart och utnyttja varje kvadratmeter så bra det går. Vi letade därför efter ett skötbord att sätta över badkaret, men tyckte att alla på marknaden verkade så himla rangliga, var fula eller alldeles för dyra. Tillslut bestämde vi oss för att göra om ett själva istället!

DSC06025

Här kommer alltså ett tips på hur du enkelt kan göra om IKEAs skötbord ”sniglar” till ett skötbord att sätta på badkaret.

Såhär såg det ut från början! De kostar 299kr på IKEA men vi köpte vårat för 100kr på blocket.

DSC06028

Vi plockade isär skötbordet och sågade av alla fyra benen till 37 cm. Vårat badkar är 50 cm högt och vi ville att totalhöjden skulle bli lika högt som originalet (87 cm). Sedan återskapade vi infasningen (vet inte vad man kallar det på byggspråk) så att benen ser likadana ut i båda ändar. Vi förborrade hål för skruvarna och satte ihop skötbordet igen med originalskruvarna. Nu har det alltså inga ben längre men hyllplanet under är fortfarande kvar!

DSC06027

Den grårandiga skötbädden kommer från Rätt Start och är gjord av GOTS-certifierad ekologisk bomull med en vattenavvisande behandling. Det kändes viktigt att den ska stå emot fukt och vara lätt att torka av när vi har den såhär inne i badrummet. Anledningen att vi köpte denna var även för att IKEA själva inte verkar ha någon skötbädd med rätt mått för detta skötbordet? Konstigt nog. Denna skötbädden var en av få jag hittade på nätet som hade rätt mått (49 x 66 cm).

DSC06033

Vi har satt två vinkelbeslag i nederkant längst bak på skötbordet som håller det på plats. Det går alltså smidigt att skjuta skötbordet i sidled på badkarskanten samtidigt som det är säkrat från att glida fram eller bak. När vi byter blöjor skjuter vi ut det till mitten av badkaret och när det inte används så skjuter vi bara in det till väggen bakom gardinen. Snyggt och praktiskt!

DSC06052

I en hyresrätt blir det till att ”renovera” badrummet med små medel. Jag har valt att sätta in en extra duschdrapperistång där jag hängt upp två tunna gardiner. Det ger en lite mer ombonad känsla här inne tycker jag. Nu när vi satt in skötbordet har vi fått sätta upp en till, vinklad stång till duschdrapperiet som gör att man kan duscha samtidigt som skötbordet är där.

DSC06036

Gillar vår tavellist här inne. Den, ihop med gardinerna gör badrummet lite mer ombonat. Här har jag satt upp en tavla med en bild jag tog i Uruguay under vår jordenruntresa.

DSC06040

Tyckte att en bild av två toaletter passade fint inne på en toalett.

DSC06088

Under skötbordet har vi bra förvaring för blöjor, tvättlappar och annat man behöver ha nära till hands.

DSC06092

Än så länge ligger Ralph stilla på skötbordet men vi grunnar lite på en lösning med någon form av skydd på sidorna för att vara på den säkra sidan.

Vi är supernöjda med denna lösningen! Både snyggt och praktiskt på samma gång :)

Kram Sarah!

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Vic 14 september, 2018 at 00:04

  Hej, vart har ni köpt den vinklade duschdraperistången ocj vilket mått har ni? Tack :)

  • Reply Sarah 14 september, 2018 at 10:20

   Hej Vic! Tror vi köpt den på IKEA! Det gick att anpassa måtten själv på den stången genom att såga av den längden man ville ha!

 • Reply Johanna 12 augusti, 2018 at 14:35

  Hej!
  Vad smart! Detta skulle jag också vilja göra. Jag förstår inte hur ni gjorde med vinkeljärnen. Är det då stål som ligger mit badkaret? Känns som att det lätt blir repor då. Kan du förklara eller ta en bild på undersidan. Med vänlig hälsning, Johanna

  • Reply Sarah 14 augusti, 2018 at 15:19

   Hej Johanna! Ja det stämmer att stålet ligger mot badkaret men jag satte på två möbeltassar där så det inte ska repa badkaret! Funkade jättebra :) Har sålt skötbordet nu då vi inte kunde ha det i nya huset så kan tyvärr inte skicka bild. Men hoppas du förstår hur jag menar ändå :) kram Sarah

 • Reply Kim 11 februari, 2018 at 18:55

  Hej!
  Tack för superbra tips! Vi tänkte försöka oss på detta (trots att både jag och sambo har tummen mitt i hand..). När ni återskapade infasningen på benen – vad använde ni för såg/verktyg då?
  / Kim

  • Reply Sarah 7 mars, 2018 at 20:05

   Hej Kim! Ursäkta det sena svaret! Va kul att höra! Har ni hunnit greja ännu och hur har det gått? :) Vi använde en vanlig fogsvans och mätte bara ut så det blev likadant. Kram Sarah

   • Reply Kim 4 april, 2018 at 14:28

    Hej igen Sarah! Vi har nu lyckats bygga ihop skötbordet – blev superbra! Tack så mycket för tipset :) En sista fråga bara. De små plastlådorna som du har till förvaring på nedre plan – vart kommer de ifrån? Verkar vara i perfekt mått ju :) Hälsningar Kim

 • Reply Sara 15 januari, 2018 at 09:29

  Så smart och snyggt! Önskar jag sett det här när jag hade bebis och pyttelitet badrum med badkar. Bytte på ett för lågt bord istället eftersom alla badkarsskötbord var så skrangliga.

  • Reply Sarah 15 januari, 2018 at 13:46

   Tack Sara! Förstår dig. Jag tyckte inte att de kändes så säkra… :s Kram!

  Kommentera