DIY Möbelrenovering

DIY – PLATSBYGGT SKRIVBORD.

9 december, 2012

Att platsbygga möbler kan låta jobbigt och krångligt, men efter att ha testat har jag kommit fram till att det faktiskt inte är någon konst! Och vad gör väl det om det råkar bli lite fel eller snett?

Jag har alltid velat bo i en vindslägenhet med fönsterkupor där man kan sitta uppe i fönstret och läsa böcker eller dricka te! I min lägenhet (som faktiskt är en vindslägenhet, men tyvärr utan riktiga fönsterkupor) har jag en jättefin fönsteralkov där man kan se ut över dom fina gamla hustaken i stan. Alkoven är dock väldigt svårmöblerad, och när jag flyttade in blev den ett utrymme som bara samlade skräp och prylar. Jag letade på massa ställen efter ett skrivbord eller en byrå som kunde passa in men hittade ingenting med rätt mått någonstans. Jag var inte jättevan vid att bygga möbler själv men tänkte att ”ett skrivbord/arbetsbänk/sitthörna kan väl inte vara så svårt att snickra ihop!” Speciellt inte om man får lite hjälp! :) Så jag kladdade ner min vision på ett papper med alla mått och åkte till brädgårn’ med mina supervänner Elinor och Alex. Vi köpte virket och åkte hem för att bygga. Allt går snabbare och blir bättre när man är tre hjärnor istället för en, men trots det hade vi (jag) mätt fel lite här och var och fick såga och klura lite allteftersom möbeln tog form :) Resultatet överträffade dock till och med mina förväntningar! Jag har nu ett skrivbord i barhöjd (praktiskt att kunna stå och pyssla ihop nåt ibland om man har bråttom), en myshörna där jag faktiskt kan sitta och dricka te och läsa böcker med utsikt över takåsarna, samt bra förvaringsmöjligheter under! Det är inga fönsterkupor med kuddar, men inte långt ifrån!

Pris: ca 500kr (inkl. Virke, skruv och färg mm) Jag använde mig av reglar 45mm och
råspont 110mm, 20mm. Jag gillar råspont! Det har den ruffa känslan som jag gillar och så är det riktigt billigt! På skrivbordsytan har jag slipat råsponten för att slippa flisor men på skrivbordets vägg har jag låtit den vara rå och bara målat den som den är.

Tips! Be personalen på ditt trävaruhus att såga till ditt virke i rätta längder. Det brukar bli rakare (dock inte alltid, haha) och det blir också lättare att forsla hem allt du köpt! Se till att ha mätt ut allt ordentligt innan så vet vilka längder du behöver. Ett till tips är att tejpa upp ett snöre i den höjd eller bredd du tycker känns bra för ditt bygge, på så sätt kan du lättare få en känsla över hur det kommer bli när det är klart. (Det har jag gjort på den första bilden).

Du har säkert också utrymmen där hemma som med lite eftertanke kan utnyttjas bättre, det kanske kan bli en riktigt bra förvaring under trappan, eller en go myshörna vid fönstret i köket? Och är du inte bra på att bygga själv eller inte har rätt verktyg så känner du säkert någon som kan hjälpa dig! Och då lär du dig samtidigt så nästa gång kan du kanske fixa ditt projekt helt själv! :)

Filten på bilden har jag virkat av mormorsrutor! Läs mer om den här!
Barstolen är från Mio, ”Koster”.

20121209-222651.jpg

20121209-222753.jpg

You Might Also Like

No Comments

Kommentera