Bröd & Söta saker Recept

CHOKLADKNÄCK-KOLOR.

23 december, 2012

Ikväll har jag packat in dom goda chokladknäck-kolorna vi bakade idag. Det kan va riktigt svårt att koka knäck, antingen blir den för rinnig eller så blir den för hård! Ett kulprov är att rekommendera, det är enligt mig det lättaste sättet att se om knäcken är klar! Idag blev dock mina chokladknäck-kolor grymma i konsistensen! :)

Jag brukar ha i en nypa salt, älskar den kombinationen och saltet höjer chokladsmaken ännu mer.

Ett tips när man ska slå in kolorna i smörpapper eller dyl. är att köpa så kallade ”mellanläggsark” som man har mellan smörgåsar på picknick! Perfekt form, så man slipper sitta och klippa och greja, bara att packa in! :)

Ingredienser:
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
2 msk kakao av fin kvalitet
2 msk smör
En nypa flingsalt

Gör såhär:
1. Blanda alla ingredienser utom smöret i en tjockbottnad kastrull med höga kanter.
2. Koka utan lock. Rör om då och då och låt koka 15-20 min. Testa konsistensen med ett kulprov: häll några droppar smet i iskallt vatten och se om det går att rulla massan till en fast kula.
3. När smeten är klar vispas smöret ner.
4. Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och låt svalna lite. Skär ut lagom stora bitar och packa in dem med mellanläggsark eller motsvarande.
Förvara i kyl.

20121224-002120.jpg

20121224-002207.jpg

20121224-002244.jpg

You Might Also Like

No Comments

Kommentera