Jorden Runt #162dayslater

AUSTRALIEN – CAIRNS, DEL 2

27 april, 2016

DAY 66 – Torsdag 10 mars

Idag ringde klockan 05 och jag klättrade ner från våningssängen i det mörka rummet, kröp ner bredvid Archie i sängen under och gav honom en godmorgonpuss. Det tog några sekunder innan han viskade: ”Sarah är det du?” Ja… Det vore ju väldigt otippat om det va Ben från våningssängen bredvid…

Idag ska vi ut på en tredagars liveaboard! Alltså bo på en dykbåt och dyka på The Great Barrier Reef. Vi är SÅ taggade! Vi blev hämtade på hostlet kl 06 av Pro Dive som vi ska dyka med. De körde ner oss till hamnen och vi fick frukostbuffé direkt när vi kom på båten. Sjukt uppskattat!

Båtresan ut till revet tog ca 2,5h och Archie passade på att sova en stund i vår lilla hytt. Jag åt sjösjuketablett och försökte att inte spy. Det gungar som fasen. Vi har 11 dyk på 3 dagar framför oss och jag vill inte vara sjösjuk nu…


Direkt när vi kom ut till revet va det dags för dagens första dyk och vi fick skynda oss på med all utrustning för att hålla tidsschemat. Vi stannade på Milln Reef idag och gjorde två dyk på Pataj och ett på Magic Mushroom.

Här har ni en suddig bild på Archie under den stora svampkorallen! Därav namnet Magic Mushroom. Tror de sa att den beräknades va ca 400 år gammal. Cool.


Det enda vi gör här är att äta, dyka, sova, dyka, fika, äta igen och sen dyka igen. Största skillnaden här jämfört dyken vi gjort tidigare är att vi inte har någon divemaster med oss. Här dyker vi själva. Buddydiving innebär att vi måste hålla koll på djup, luft, tid och orientering själva. Mer frihet. Mer ansvar. Vi älskar friheten att kunna utforska själva och slippa följa efter någon.

På kvällen gjorde vi ett nattdyk på Magic Mushroom innan vi spelade Uno med resten av gänget. Sedan la vi oss tidigt. I morgon ska vi upp och dyka igen!

• • • • • •

DAY 67 – Fredag 11 mars

Idag väcktes vi av en hård knackning på hyttdörren kl 06.30. Man är inte så sugen på att gå upp när det är kallt utanför täcket, regnar ute och man nyvaken ska dra på sig en kylig våtdräkt… Brr. Det släpper dock så fort man kommer ner i vattnet.


Vi är fortfarande kvar på Milln Reef och första dyket var före frukost på The Whale. Vi såg massa massa fisk men mest stora (ofarliga) maneter.

 

Efter frukost flyttade vi båten till Flynn Reef. Dagens andra dyk blev på Tennis Court och här råkade vi tappa bort oss. Ops. Kom upp lååångt ifrån båten och fick ta en trevlig simtur tillbaka. Vi hittade passande nog en mini-Doris!


Många som är med gör sin Open Water eller Advanced under de här tre dagarna. Vi gör bara fundives.

Slappade lite på soldäck efter lunchen.


Dagens tredje dyk blev på Gordons där vi fick se massa fint och vi hittade en ravin som va häftig att simma igenom. Alla dyk här är jättebra! Vi får se hajar, sköldpaddor, massa fisk och färgglada koraller på i princip varje dyk.


Det är fantastiskt vackert här nere.


Största skillnaden från tidigare dyk är alla färgglada koraller! Vi har inte sett så här vackra koraller någon annanstans! Det går inte fånga på bild men det kändes som att simma i Finding Nemo.

Här har vi brandövning! Tyska Malin (blå klänning) berättade att hon tog sin Rescue Diver-licens på vintern i en 4 gradig sjö i Tyskland. 2 x 20 minuter. What?! Jag hade ALDRIG gjort det. Den hon skulle rädda måste ju ha frusit ihjäl på riktigt?! 

Det är runt 30 grader i vattnet och jag är den enda som har både stingersuit (man måste ha det för maneterna) och en våtdräkt. Fryser där nere på bottnen ändå. Måste vara något fel på mig…

Vi hängde här med de unga danskarna och lyssnade på Bo Kaspers som de tydligen gillade.


Ikväll hann det bli helt mörkt ute innan vårat nattdyk. Från däck kunde vi se hajarna cirkulera under båten. Precis innan jag ska hoppa i klämmer jag såklart mitt lillfinger stenhårt i gopropinnen och börjar blöda. Extra go känsla att hoppa ner bland ett stim av hajar då :)

• • • • • •

DAY 68 – Lördag 12 mars

Vi väcktes ännu tidigare idag för att hinna med tre dyk innan vi skulle tillbaka till fastlandet. Första dagen med lite sol!


Första dyket va SÅ häftigt! Vi hängde typ 10 minuter vid en bommie (formation av koraller) och tittade på när två revhajar, en stor maori wrasse, och en flowery cod jagade tillsammans. De turades om att jaga ut fisken från sina gömställen och sedan väntade de andra bakom. Sjukt häftigt att se! Det toppades med ett stort stim av Bumphead parrotfish och precis under båten hittade vi en 2m lång Great Barracuda. Bästa dyket någonsin! ♡

Gillar alla som är med på denna resan.


Här är våran dykbuddy ”Bengt Petersen”! En gullig liten man från Nya Zeeland.


Andra och tredje dyket blev på Little Tracy’s och Big Tracy’s. Såg massa, bland annat nemossar :)

Sedan va det dags att lämna revet och åka tillbaka till Cairns. Totalt betalade vi 5000kr/pers för tre dagar, två nätter, all mat och 11 fantastiska dyk. Sjukt värt!

På kvällen gick vi ut och åt med hela dykgänget.

  

Mest goa och fulla danskar. Vi hängde med till en klubb efteråt men vände i dörren när 19-åringarna dansade på borden… Inte helt vår grej.

• • • • • •

DAY 69 – Söndag 13 mars

Vi ställde ingen klocka idag men vaknade före 9 ändå. Vi är tillbaka på Nomads Hostel igen och Archie hittade några fler som ville spela fotboll och volleyboll.

Jag va med på volleyboll och bloggade typ resten av dagen. Det tar sjukt mycket tid att blogga och speciellt nu när jag dessutom måste göra det från telefonen. Det är för varmt för att ligga i solen ändå.

Jag, Archie och Adam åkte in till stan och åt på Grill’d.

Det är guld med en riktigt go burgare alltså.

Sedan gick vi hit och släppte loss.

You Might Also Like

No Comments

Kommentera