Jorden Runt #162dayslater

NYA ZEELAND, DEL 4

10 juli, 2016

DAY 93 – Onsdag 6 April

God morgon från Tokaanu på norra Nya Zeeland! I dagboken har jag skrivit ”Vi vaknade upp till den kallaste morgonen på Nya Zeeland”. Det har jag skrivit varje dag, haha. Idag var det i alla fall soligt och fint när vi tittade ut ur vår husbil även om det var kallt.

Archie bäddade ihop sängen.

Vid 08 åkte bort till Tongariro River Rafting som låg någon mil bort. Vi stannade till på parkeringen mitt emot och dukade upp frukosten. Vi hade utsikt över ett ålderdomshem och de hade utsikt över oss. Win win.

Vi spelade 500 och åt gröt med hallonsylt.

DCIM100GOPROGOPR5213.

DCIM100GOPROGOPR5213.

Sedan va det dags för forsränning! Wiho! Vi va här igår kväll och bokade och en av killarna som jobbade va tydligen säker på att Archie va känd. När vi hade gått och han såg i bokningen att vi va svenskar va han bombsäker: Tallest man on earth. Haha. Noll likt. Han berättade detta för hela bussen på morgonen (vi va kanske 16 pers totalt, varav många amerikaner) och Archie satt längst bak och kände sig liten när alla vände sig om och granskade honom. ”Eh. Hej hej.” Andra (bättre) look-alikes Archie fått höra under resan är bl.a. , Mike Ross från Suits eller Thomas Shelby i Peaky Blinders. Mer likt.

GOPRO002

I morses va vi inställda på ISKALLA våtdräkter (som när vi va på Black water rafting) så lyckan va total när vi fick varsin torr och varm samt en fleecetröja! Man fick dessutom ha med sig egen kamera. Vi satte den på hjälmen så vi kunde ha båda händerna fria.

GOPRO003

Wiho! Vi hade en superbra guide och han sa till oss när vi skulle paddla, inte paddla, hoppa ner på golvet osv.

GOPRO004

Sol, kallt vatten och sjuuuukt vacker natur!

GOPRO005

Jag höll i mig så knogarna vitnade. Orkade inte trilla i liksom. Även om vi hade våtdräkt, fan va kallt.

GOPRO006

Den taktiken, att hålla sig varm, höll dock inte så länge. När vi kom hit stannade vi till för att alla skulle få hoppa från en klippa ner i floden!

GOPRO007

Okej att jag känt att vattnet va kallt, men SHIIIT va kallt det va! Filmade med kameran på huvudet och när jag kom upp igen hör man att jag liksom kippar efter andan för att det är så kallt! haha. Totalt va vi tre båtar och vi skrattade så vi nästan kissade på oss i våtdräkterna när två amerikanska tjejer ”hoppade” (välte) ner från klippan och landade på varandra. Den ena av dem va i vatten för andra gången i sitt liv (va!?) så det ursäktar klumpigheten lite. OCH panikskriken när de skulle ”simma” 5m till kanten. Vi skrattade fortfarande när vi va tillbaka i båten och på väg ner för floden.

GOPRO008

Så fort vi kom upp i båten igen blev vi i alla fall varma igen.

GOPRO009

Och blöta!

GOPRO010

Vi hade ett jättehärligt gäng. De andra tre jobbade på ett bungeyjumpställe i närheten och va här med jobbet. Killen till höger kom från Nepal och hade varit guide på Mount Everest. Eh. Cool?

GOPRO011

Jag filmade lite halvbra med kameran på hjälmen… Fick inte med så mycket av skogen och naturen runt floden tyvärr. Det var hursom SJUKT vackert.

GOPRO012

Och vattnet va kristallklart. Tydligen är detta bästa stället i världen om man vill fiska regnbågsöring. Archie va sjukt sugen tills han hörde att det kostade typ 10.000 :)

Totalt tog det 2h att cruisa ner för Tongariro River. Rekommenderas varmt. Efteråt va vi glada och körde vidare norrut i vår lilla husbil. Vi passerade Lake Taupo som glittrade i solen. Tauposjön är Nya Zeelands, till ytan, största sjö och ligger typ lite ovanför mitten på nordön.

Archie behövde sin dagliga lilla vila och vi stannade till vid vattnet så han kunde sova. Jag läste Illustrerad vetenskap innan vi fortsatte mot staden Taupo.

Vi gick en sväng på stan och betalade några kronor för att få gå på en lyxtoalett i parken innan vi körde vidare till Huka Falls. Det var jättefint, luktade äggmök (pga vulkanisk aktivitet i området) och va fullt av japaner. Men annars va det fint. Här är fallet. Det va coolare live än på bild.

Vattnet såg jättekallt ut.

På vägen därifrån plockade vi upp två unga danska killar som liftade. De hoppade in bak i bilen och satt på soffan de 15 min det tog att köra in dem till Taupo. Vi skulle egentligen inte åt det hållet men tyckte synd om dem. När vi kört i 5 min lägger sig en polisbil bakom oss… Det är inte sant! KARMA VAR ÄR DU?! Eftersom det är stora fönster runt bilen så ser ju poliserna att killarna inte har bälte på sig där bak. Vi ber till gudarna att de inte ska stoppa oss. De ligger bakom i 10 långa minuter. När vi försöker ”skaka av oss dem” genom att svänga av upptäcker vi att vi så klart svängt av och hamnar framför själva polishuset… Sån tur va körde poliserna inte längre än så och vi kunde släppa av danskarna på en parkering och pusta ut.

Sedan åkte vi tillbaka ut till Huka Falls och stannade på en gratiscamping. Toaletterna VA SÅ ÄCKLIGA. En kille kom flygande ut med uppspärrade ögon, lika snabbt som han gått in. Upprörd. ”OH MY GOD! THAT’S INSANE!!!” Sjukt roligt.

Vi lagade pasta, bruna bönor och ägg. Allt blir lyxigt med lite ketchup.

• • • • • •

DAY 94 – Torsdag 7 April

God morgon. Bjuder på denna. Ögoninflammationen från Fiji är en långdragen jävel… Känner mig SÅ fräsch och vacker när jag vaknar på morgonen. Älskar du mig fortfarande Archie?

Note to self: När jag kommer hem ska jag förundras över att vår lägenhet är hela 43 kvadrat större än vi bor nu OCH att jag inte behöver planera in duschar eller toalettbesök pga brist på dem.

Det kändes lite mystiskt här. Speciellt när det va såhär tidigt på morgonen och dimman låg kvar över floden. Plus att det bodde ganska många drog-användande-personer här. Vi åkte härifrån utan att äta frukost. Att använda toaletterna fanns inte på kartan.

Dimman låg tät över kullarna när vi fortsatte norrut.

Så himla fint.

Vi triggade igång varandra med att det skulle stå ett äckligt barn mitt på vägen här. Aldrig sett så tjock dimma. Man såg ingenting.

Sedan kom vi fram hit! Till Orakei KorakoThe hidden valley” som har flest aktiva geysrar på hela Nya Zeeland. Vi kokade gröt här i dimman och åt frukost.

Sedan lättade dimman och världens finaste lilla sjö kom fram.

Jag och fåglarna värmde oss i morgonsolen.

Vi köpte två biljetter för 250kr och fick åka en liten båt över till andra sidan.

Detta är alltså ”geothermal fields”.

Kan inte mycket mer om dem än att de har kontakt med jordens inre. Typ :) Archie läste alla skyltar högt på spanska så jag fattade inte så mycket.

Jag förstod i alla fall att det va lite giftigt på vissa delar så man skulle hålla sig på stigen. Archie skulle såklart känna på allt.

Det va coolt att det va så olika ”klimat” inom ett så litet område. Vi gick runt i 1,5h ungefär.

Genom en liten skog.

Och förbi kokande lerpölar. Tänker att det va här Katla dog.

Coolt att sånt här finns ändå.

När det va krig gömde sig lokalborna bakom klipporna så motståndarna tvingades gå över berget med kokande varmt vatten. Där blev de distraherade, brända och lätta att skjuta. Smart.

När vi kom tillbaka stod de här asiaterna och styde sin drönare över området istället för att åka över och gå där… Typiskt.

Sagan om nudistcampingen:

Jag hittade en billig camping som fått bra betyg så vi styrde ditåt. När vi nästan va där läste jag i kommentarsfältet och började ana oråd. ”Du Archie… Det verkar typ som om detta är en nudistcamping eller nåt”. ”VA?! Aldrig i livet.” Vi pratade om det lite och det visade sig att några i kommentarsfältet hade skrivit att de bott där även om de hade haft kläder på sig och att det va väldigt trevligt och fint där. En idyll på landet med fruktträdgårdar och sånt. Jag tyckte att vi kunde vara lite open minded och åka dit för att se i alla fall. Det kan väl inte vara så farligt om andra är nakna, även om vi kanske inte känner oss bekväma med att vara det. De andra campingställena i närheten hade ju dessutom fått ganska dåliga recensioner. Archie är fortfarande skeptisk men går med på att åka dit och se. Efter att vi kört förbi Rotoroa, Tauranga och innan KatiKati hann vi köra vilse bland avocado och kiwiodlingar innan vi hittade campingen.

Det första vi möts av när vi svänger in genom bommen är ett grönskande litet paradis. Archie va nervös hela vägen dit och när vi kör in genom bommarna kommer en söt ung kvinna gående, naken, med en tvättkorg på höften. Solen sken, gräset va grönt, tjejen va naken och Archie fick panik. ”Vänd. Vänd SARAH! VÄND!” väs-skriker han medans han stirrar ner i golvet. Jag skrattade och Archie svettades när vi lämnade det lilla paradiset bakom oss på grusvägarna.

Jag tyckte inte det va lika konstigt men va ändå glad att vi åkte vidare. Hur som helst. Vi åkte ganska långt innan vi kom fram till en ”normal” camping. Här passade vi på att tvätta och ta en dusch. Archie duschade iskallt. ”Det finns inget varmvatten. Ha det så skönt.” Hälsade han när han va klar. Jag gick in, tryckte på ”varmvatten-knappen” utanför duschbåset och tog en lååång och varm dusch. Pilutta dig. Till middag åt vi en lightversion av chili con carne (en burk bönor + lök) och ris. Pratade i en timma med min lillasyster  innan vi somnade ♡

• • • • • •

You Might Also Like

No Comments

Kommentera