Husbygget

RITNINGARNA PÅ HUSET.

19 november, 2017

DSC03923

Hej från en novemberkylig småstad! Idag bjuder jag på en liten genomgång av våra husritninga, hur vi gått till väga och när vi väl bestämt oss för att bygga hus.

Vi har ritat huset själva både invändigt och utvändigt. Vi började med detta för ca ett år sedan och tänkte först välja ett nyckelfärdigt hus från antingen Fiskarhedenvillan eller Vårgårdahus. Efter många om och men kom vi till slut fram till att det var för mycket i planlösningarna som vi ville ändra på så det var lika bra att rita ett eget från scratch – så det gjorde vi! Vi använde oss av RoomSketcher som är ett gratis ritprogram online. Man måste dock betala licens för att kunna se ritningarna och rummen i 3D. Tror det var 400kr för ett år eller något i den stilen. Vi tyckte det var värt eftersom det blir så mycket lättare att visualisera om man kan gå runt i huset och ”känna in rummet” som Ernst så fint hade sagt. När vi var klara med ritningarna (det har varit många vändor fram och tillbaka under året) skrev vi ut dem och gav dem till vår snickare som gjorde en riktig byggritning av det hela. Utifrån hans ritningar gjorde Derome beräkningar och tog fram stommen som kom färdigkapad som ett stort plockepinn. Resten av huset byggs med lösvirke.

Nu tar vi ett varv runt huset och ser hur vi tänkt och hur det nu kommer att bli!

Här är entrén på huset med en tillhörande liten farstukvist med tak. Mittenpartiet går ut en liten bit för att huset inte skulle bli helt platt på denna sidan. Det markerar liksom mitten på huset lite. Innanför fönstret till vänster blir det tvättstuga/groventré och på höger sida har vi köket. På ovanvåningen ovanför hallen ligger husets större badrum. Panelen blir blandat stående och liggande som ni ser på de olika skisserna.

Denna sida vätter ner mot åkern och bakom den kan man skymta sjön mellan träden. Mitt på huset blir det en glasveranda med matsal. I de två vänstra fönstren är köket och de högra fönstren hör till ett vardagsrum. På ovanvåningen blir det ett allrum/vardagsrum/tvrum.

Denna sida av huset vetter ut mot trädgården och en lummig kulle med vildaplar, hallonbuskar och hängbjörkar som jag älskar. På denna sidan drömmer jag om att ha en liten köksträdgård och ett växthus med plats för middagar (man kan väl få drömma lite…). Vänstra rummet på ovanvåningen blir gästrum och det högra kommer troligen få bli kontor. I utbyggnaden på ovanvåningen blir det öppet upp till nock i allrummet. Tror det kommer bli mitt favoritrum! Köket täcker hela kortsidan av nedervåningen från detta hållet. Eftersom det är i köket vi umgås med vänner och familj valde vi att göra ett stort kök som rymmer många. De känns som om de två glasdörrarna ut till trädgården kommer stå öppna hela somrarna.

Denna sidan av huset vetter åt våra fina grannar och en hög granhäck som skiljer våra tomter åt. I glasverandan har vi valt att sätta in en altandörr så man enkelt kan gå ut i trädgården även från detta hållet. På ovanvåningen tillhör det vänstra fönstret allrummet och sedan blir det två sovrum. Tror det högra blir vårat. Dörren till höger leder till tvättstugan och blir perfekt mellanlandning för leriga stövlar och blöta jackor.

Det känns helt sjukt att vi är igång och har kommit såhär långt! För ett år sedan va detta bara en avlägsen dröm ♡ Hoppas ni tycker det är kul att följa vårat husbygge steg för steg här på bloggen! Lämna gärna en kommentar om ni har några tips. Om ni vill se filmer från bygget kan ni följa mig på Instagram – lägger upp stories nästan varje dag där.

Kram 

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Izabell 5 januari, 2020 at 17:24

  Hej!! Jag och min sambo har planer på att bygga hus och letar inspiration, blev helt sålt på ert hus!! Har du möjligtvis en planritning som du vill dela med dig av? Och hur stort är huset?
  Det är verkligen helt fantastiskt!!

  Mvh
  Izabell

  • Reply Sarah 5 januari, 2020 at 17:28

   Hej Izabell! Åh va kul att ni ska bygga! Grattis :) Och tack så hemskt mycket va gulligt av dig! Vi har tyvärr valt att inte dela planritningarna då vi vill hålla vissa delar privat. Hoppas du förstår. Men huset är ca 215 kvm :) kram!

 • Reply Cattis 17 september, 2018 at 13:04

  Hittade dig på instagram, vilket fantastiskt hus. Vi kommer också ha ett stort kök, så nyfiken på att se er planlösning

  • Reply Sarah 17 september, 2018 at 13:11

   Hej Cattis! Tack så mycket vad glad jag blir ♡ Har fått många frågor om planritningen men har inte kommit till skott att lägga ut den. Ska föröka få till detta snart! Kram

 • Reply Julia 11 augusti, 2018 at 18:15

  Hej! Jag hittade ditt instagramkonto och hamnade på din blogg för att jag var så nyfiken på hur er planlösning ser ut. Jag och min kille ska bygga hus och söker inspiration. Jag älskade bilderna på din instagram. Skulle man kunna få kika på er planritning?

  • Reply Sarah 14 augusti, 2018 at 15:17

   Hej Julia! Va spännande med husbygge! Ni har en fantastisk tid framför er :D Det är många som frågat om vår planlösning. Ska försöka få ihop ett blogginlägg om det snart! Har inget internet hemma bara! Men det kommer så håll utkik! Kram Sarah

 • Reply Hanna 21 november, 2017 at 08:33

  Så kul att få se hur det är tänkt att ert hus ska se ut. Det här ser jag fram mot att få följa. :-)

  • Reply Sarah 21 november, 2017 at 08:49

   Va kul Hanna! Tack ♡

  Kommentera