Tankar & Reflektioner

Om att välja (r)eko

25 februari, 2014

Okej. Här kommer den första halvan av bibeln. Typ. Detta är mitt längsta inlägg någonsin tror jag. Men ytterst viktigt och relevant om ni frågar mig. Till en början självkritiskt men jag avslutar med en spark i baken och en klapp på min egen axel. Okej. Då kör vi.

___________________________________

Jag köper kläder och prylar utan att veta vad det är jag faktiskt köper. Jag kollar aldrig upp var inredningen jag köper (de saker som inte är loppis eller antika prylar) är tillverkad eller vilka arbetsförhållanden saker har producerats under. Kan arbetaren ens leva på sin lön?! Är det ett barn som har flätat mina korgar i hallen? Hur långt har mina kuddar fraktats och hur mådde gåsen innan den blev levande plockad? Hur många djur har blivit dödade för att jag ska kunna ha 3 par skinnskor och 5 skinnväskor? Och hur är det nu med gifter i plastleksaker och köksredskap?

Mitt huvud svämmar ibland över av sånna här frågor – som jag inte längre kan få svar på. För jag har redan köpt alla dessa saker. Jag har köpt dem utan att fråga, eller ens reflektera över, var dessa saker kommer ifrån. Jag ser reklam på tv varje dag från olika hjälporganisationer och naturskydds-organisationer men det är som om kopplingen försvinner direkt när jag går in i en butik. Det är som om alla fina saker i butikerna bara finns där. Det är precis som om de inte har tillverkats på andra sidan jorden och sedan fraktats långväga hit för att lilla jag, the konsument, ska gå in i butiken och köpaköpaköpa. Stopp Sarah! Från och med nu ska jag se till att bli bättre på att FRÅGA var saker kommer ifrån. Jag lovar att butikspersonalen kommer ha… NOLL aning om var prylarna tillverkas och hur detta påverkat människor och miljö. Men man kan ju fråga iallfall.. Och det ska jag göra i fortsättningen. Jag är så fruktansvärt dålig på det i dagsläget att jag skäms. JAG SKÄMS.

Jag älskar inredning och jag älskar känslan av att ha köpt en fin sak som jag sedan ska få komma hem med och inreda med. Testa den på lite olika ställen för att se var den passar bäst. Tänk hur skön känslan hade varit om jag faktiskt vetat att produkten var okej. Att den inte innehåller massa farliga ämnen, att människan som tillverkat den får en skälig lön och inte far illa på sin arbetsplats, att inga barn eller djur farit illa under produktens tillverkningsprocess och att den fraktats hit på ett så miljövänligt sätt som möjligt. Från och med nu ska jag hålla ögonen öppna för all ”bra” inredning och jag ska tänka en extra gång innan jag köper något. Finns det ett miljömärkt alternativ ska jag ALLTID välja det! Oavsett pris. Och tycker jag det är för dyrt så får jag vara utan.

(Här kommer klappen på axeln..)

DÄREMOT så köper jag ofta ekologisk mat. Finns det ekologiskt i hyllan väljer jag ALLTID det. Det är min regel till mig själv: Finns det eko – ta alltid eko! Argument: Det är bättre för miljön, det är bättre för min kropp och framförallt är ekologisk mat godare! Många argumenterar för att det är så dyrt med ekologiskt och att man inte har råd. Skit säger jag. Har man inte råd med ekologisk mat så har man inte råd med mat alls. Kollar man på priserna så kan det handla om 10kr extra för 500g köttfärs eller 1kr extra för krossade tomater. Om jag ska köpa köttfärs väljer jag alltid ekologisk, och finns det ingen eko-köttfärs – nä då köper jag heller ingen köttfärs denna gången. Är eko-köttfärsen för dyr idag – då köper jag ingen köttfärs idag. Kött borde vara en lyxvara som man inte äter alla dagar i veckan, men så är det inte längre. Vi svenskar äter fläskfilé, oxfilé och fisk alla dagar i veckan som om det inte fanns något slut. Jag blir rädd när jag tänker på hur mycket kött och fisk som konsumeras varje dag, varje vecka, varje år… Över hela världen. Mörkrädd.

Jag vet. Bara för att jag köper ekologiskt behöver det inte betyda att alla förhållandena kring produkten eller livsmedlet är perfekta. Men genom att köpa ekologiskt sänder jag iallafall rätt signaler till butikerna och producenterna = Mer ekologiskt tack! För vi bryr oss.

Jag skulle kunna skriva hur länge som helst, om allt dåligt jag gör. Typ att jag kör bil ofta. Eller duschar för länge, glömmer släcka lamporna eller att jag diskar under rinnande vatten (förlåt morfar jag vet att du hatar det). Jag är inte perfekt. Men jag försöker att välja bättre och välja rätt. Hoppas att någon känner igen sig (framförallt om det där med släcka lampor, vem orkar liksom?!) och håller med? Om inte får ni gärna komma med motargument! Jag vill gärna höra argumenten för att INTE handla ekologisk mat. För jag kan inte komma på några själv.

Här är en länk till Naturskyddsföringens app Grön Guide!

Puss och kram och tack för ikväll. Nu ska jag ta med mig grytan med sjömansbiff som står på spisen och åka hem till min bästaste bästa vän. Jag ska bjuda henne på käk, vin och sedan ska vi kolla film och äta choklad och frukt. Självklart är typ alla råvaror (r)eko. Tipsa mig gärna om ni vet några butiker som har mycket ”bra” grejer! :)

20130331-130458.jpg

You Might Also Like

No Comments

Kommentera